INTRODUCCIÓ
Aquest és un manual dirigit a tots aquells l’activitat professional fonamental és la de vetllar per la seguretat de la ciutadania i per tant tendeixen a trobar-se amb situacions administratives “irregulars” o simplement diferents al normal. O bé sigui útil a qualsevol persona que desconegui els tràmits, situacions, conceptes i regulació vigent referent a aquest tema.
Al llarg dels diferents temes anem a explicar de la forma més funcional possible, la Llei d’estrangeria (Llei Orgànica 4/2000, d’11 de gener, sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social.
D’altra banda, ha anat creixent el nombre de normes comunitàries que afecten el Dret d’Estrangeria dels Estats europeus; així doncs, cada vegada són més les normes que s’aproven a la Unió Europea, en matèria d’immigració, que han de ser incorporades al nostre ordenament jurídic.
En aquest ordre de qüestions, cal destacar la signatura del Pacte Europeu sobre Immigració i Asil, ratificat en el Consell Europeu de 16 d’octubre de 2008 pels 27 països membres de la Unió Europea, en el qual s’estableixen com a principals objectius aconseguir una immigració legal i ordenada, lluitar contra la immigració il·legal i afavorir la integració dels immigrants legals mitjançant un equilibri de drets i deures.
Igualment, resulta determinant a aquests efectes la ratificació i entrada en vigor al nostre país de les obligacions derivades del Conveni del Consell d’Europa sobre la lluita contra el tràfic d’éssers humans (Conveni nº 197 del Consell d’Europa), fet a Varsòvia el 16 de maig de 2005.
La immigració és una realitat que està en constant canvi. Per això, el legislador està obligat a adaptar la seva normativa reguladora, si vol que la mateixa proporcioni solucions efectives als nous reptes que es plantegen.
A més, el fenomen migratori ha adquirit tal dimensió a Espanya i té tals repercussions en l’ordre econòmic, social i cultural que exigeix que per part dels poders públics es desenvolupi una actuació decidida en diversos fronts, inclòs el normatiu.
Per tant, els poders públics han d’ordenar i canalitzar legalment els fluxos migratoris de manera que els mateixos s’ajustin a la nostra capacitat d’acollida i a les necessitats reals del nostre mercat de treball.
OBJECTIUS
- 1. Conèixer els procediments a seguir davant la identificació d’un ciutadà estranger
- 2. Estudiar les particularitats legals de la condició jurídica d’estranger.
- 3. Diferenciar les competències en matèria d’estrangeria dels cossos policials.
- 4. Analitzar les diferents infraccions i sancions aplicables als ciutadans estrangers.
- 5. Entrar en contacte amb la terminologia més habitual de la branca jurídica dels ciutadans estrangers.
METODOLOGIA DE TREBALL I MECANISMES DE CONTROL
El curs que es presenta és un curs online, que segueix un model pedagògic basat en l’autonomia de l’estudiant, que és qui gestiona el seu temps i construeix el seu propi itinerari d’aprenentatge a través de la interacció i el treball cooperatiu. Així, s’aconsegueix un aprenentatge profund i flexible, sense barreres d’espai ni temps, des de qualsevol lloc i en qualsevol moment.
Aquest model permet una atenció personalitzada per part dels docents que acompanyen cada alumne, de manera individual a través de la bústia de correu electrònic i que resoldrà els dubtes de forma o contingut que plantegi l’alumne, sense dilacions.
En aquest curs, s’utilitza una combinació de metodologies variada, considerant que els participants són professionals en actiu i que l’intercanvi de les seves pròpies experiències professionals serà un aspecte molt rellevant per a assolir els objectius acadèmics.
Els materials i recursos didàctics inclouen i integren els continguts del curs, dels quals es disposa en format digital a l’aula virtual.
El tutor és la figura docent del curs, que tindrà relació directa amb els alumnes, a través de la bústia del campus virtual i resoldrà els dubtes que es plantegin per part de l’alumne, així com la persona que avaluarà les activitats programades.
AVALUACIÓ DE L’APRENENTATGE
La superació del curs, es farà a través de la realització d’un examen telemàtic al final del període lectiu. La qualificació resultant serà:
– APTE
– NO APTE
– NO PRESENTAT
Un cop aprovat l’examen telemàtic, que correspondrà al 30% de la nota final, l’alumne haurà de validar la qualificació obtinguda mitjançant la realització d’un EXAMEN PRESENCIAL que correspondrà al 70% de la nota final i que consisteix en una combinació de preguntes tancades tipus test juntament amb la realització d’ un cas pràctic. Aquest examen serà corregit pel personal docent.
Així, la condició imprescindible per poder accedir al certificat del curs és superar ambdues proves.
El curs constarà d’un total de 25 hores en línia més 1 hora presencial en la que l’alumne haurà de resoldre un examen per tal obtenir el certificat d’aprofitament.